top of page
  • Maarten Kleijne & Liliane van Lier

Deze wereld van nu

De reality check met een groep tieners op SARV:

Een vraag was: ‘hebben we behoefte aan een betere wereld?’

Antwoord: ‘eigenlijk wel, maar dat is niet zo makkelijk’.

Doorvragen dan maar: ‘Ik noem je een aantal mogelijkheden die we kunnen doen, dan mogen jullie uitleggen of dat gaat helpen een betere wereld te maken of juist niet’.

1. Wat we ervan vinden?

‘Nee dat gaat zeker niet helpen! Iedereen vindt overal van alles van. Eindeloos likes en dislikes en hartjes natuurlijk. Dat is wat we het meeste doen, het is ook heel leuk, maar het leidt tot niets. Eigenlijk zou het verboden moeten worden, maar ja dat kan nu eenmaal niet. Je hebt altijd lovers en haters maar het schiet niet op dus’.

2. Wat we er zoal over denken?

‘Dat helpt ook niet. Er iets over denken is bijna hetzelfde als er iets ervan vinden. Je kan eindeloos van alles denken, meestal drieslagen in de rondte. Hoewel: soms kan je wel doelgericht ergens naar toe denken. Dan kan denken nuttig zijn, maar meestal dus niet.’

3. Weten wat waarheid is?

“Waarheid, ja dat is belangrijk. Als je niet weet hoe het echt zit en hoe dat komt, kan je ook nooit echt iets nuttigs doen. Maar ja. De waarheid, zie daar maar eens achter te komen. Wat in de krant of op Nu.nl staat is meestal achteraf ook niet echt waar, ook al was het soms wel zo bedoeld. Om niet te spreken van nepnieuws dat opzettelijk onwaar wordt gemaakt. Maar waarheid heb je wel nodig, anders kan je niks.”

4. Waar we op uit zijn?

“Ja, alles wat je kan bereiken moet je eerst wel op uit zijn, anders gebeurt er nooit wat. Maar ja, meestal zijn we er gewoon op uit een beetje leuke tijd te hebben, ook al weten we best dat dat uiteindelijk niet zoveel oplevert. Voor je echt ergens op uit kan zijn, moet je eerst precies weten waar je voor kan gaan en wat het nut daarvan is. Dus eerst daar maar eens achter zien te komen en dan daar vol voor gaan. Dat leren ze je niet altijd op school.”

5. Waar we in geloven?

“Je kan in van alles geloven, meestal allemaal onzin maar dat geeft niet, als je er gelukkig mee bent is het goed. Hoewel. Sommige geloven worden misbruikt door terroristen en dat geeft dat geloof een slechte naam. Daar wordt de wereld juist lelijker van.”

“Het lijkt wel heel mooi als je in het leven iets hebt waar je voor kunt gaan en staan, waar je je leven voor wilt inzetten. Daar zou de wereld wel beter van kunnen worden. Maar ja, zoiets heb ik nog niet gevonden.”

De Reality Check besloot met de vraag wat in het leven –op weg naar een betere wereld- het belangrijkste is. Deze top drie steekt duidelijk boven alles uit:

  1. Vrienden

  2. Familie

  3. Muziek

Daarnaast wordt een vrij grote diversiteit individuele hobby-achtige thema’s genoemd zoals dansen, paarden, zelfbeeld, meditatie en sport, etc.

Opmerkelijk is dat school en opleiding vrijwel niet wordt genoemd als thema voor een beter leven. “School, daar wordt je vaak ongelukkig van, maar voor je toekomst heb je school toch nodig.”

Herkenning?

Om je heen, je kinderen, op straat, in de trein?


Leuk erover te horen: kleijne@sarvinternational.nl

12 views

Comments


Schermafbeelding 2021-05-20 om 23.27.57.png

SARV werkt al meer dan 40 jaar met en voor jongeren.

De beste jongerencommunicatie tips hebben we in een gratis E-book verzameld.

bottom of page